Arden en Jack Wilken hebben een specifieke serie van 13 aluminium stemvorken ontwikkeld, die in reine kwinten gestemd zijn. Een reine kwint wordt in het Engels ook wel de ‘Perfect Fifth’ genoemd en ligt in het gehoor het aller dichtste bij de grondtoon. Arden en Jack noemen deze set de SET of 13 SPIRAL of PURE 5ths. De reine kwint komt vaak voor in het natuurlijke harmonische spectrum van de stem. De Inner Sound Stemvork is ontwikkeld om 1 enkele frequentie van klank te geven, een pure klank (dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld klankschalen). Hierdoor zijn ze ideaal toepasbaar in klanktherapie, waarbij het menselijk vermogen om te resoneren op trilling wordt gebruikt.

De stemvorken worden per paar, nadat ze in trilling zijn gebracht, direct bij de oren gehouden. Bij elk oor één stemvork. Het gebruik van de stemvorken geeft een bewust ingezette golf van expansie en samentrekking door het hele lichaam (het geluid verplaatst zich via het vocht, door het hele lichaam). Deze beweging doet zich voor op alle niveaus, waardoor je lichaam zich op een zeer diep niveau ontspant. Deze ontspanning helpt je lichaam zich te herstellen, zodat de energiehuishouding opnieuw balans kan vinden en zich kan verbinden met je hele lichaam. Een stemvork sessie is daarom ook zeer effectief bij stressregulering, ontspanning en het verbeteren van gezondheid. Meestal melden mensen na een stemvorksessie een gevoel van kalmte en welzijn dat een dag of twee aanhoudt, zelfs langer.

Wanneer stemvorksessies

Voor het ontspannen van je gehele lichaam of specifieke lichaamsgebieden (zoals bv voeten, heupen, nek, schouder). Daarnaast zijn stemvorken ook geschikt t.b.v. de emotionele, mentale en energetische aspecten en kunnen ze bijvoorbeeld worden gebruikt om je bewuster te worden van je gewoonten of om emoties die geblokkeerd zijn weer in beweging te zetten.

Eerste sessie

Er wordt altijd gestart met een basis sessie, afgestemd op wat zich op dat moment aandient. Door de sessie wordt je lichaam en je energiehuishouding in beweging gezet, wat verschillende effecten kan geven. Sommige mensen ervaren fysieke sensaties, herinneringen of gedachten, terwijl anderen het gevoel hebben ‘ergens naartoe gegaan te zijn’. Men wordt zich vaak bewuster van het eigen lichaam en hoe deze aanvoelt, waar de pijntjes zitten die men eerder geen aandacht gaf en soms wordt men heel moe van een sessie en wil men het liefst gaan slapen. Daarom is het altijd aan te raden tot 5 uur na een sessie geen inspannende zaken te plannen en jezelf de tijd te geven om het effect van de sessie zijn werk te laten doen.

Zodra de reeks paren is voltooid, krijg je de tijd om uit jezelf ‘terug te keren’. Hiervoor geldt dat het goed is om te voelen of het ook al tijd is om je ogen open te doen of dat het goed is nog even met de ogen dicht te blijven zitten.

Vervolg sessies

Zodra het mogelijk is, kunnen er andere elementen toegepast worden en kan een sessie nog gerichter gegeven worden. Deze sessies duren ook langer. Voor sommigen kan dit al heel snel en anderen doen er langer over. Het is afhankelijk van hoe je lichamelijk en emotioneel reageert op de sessies.

Oren vrij

Als je half lang of lang haar hebt (het gaat hier vooral om haar voor je oren), dan graag een elastiekje of knipjes meenemen om het haar samen te binden. Je zit op een stoel voor een spiegel. Ik sta achter jou en moet kunnen zien of ik de stemvorken op de juiste manier bij je oren houd. Vandaar dat de oren vrij in zicht moeten zijn.

Wanneer geen stemvorksessie?

Indien je zeer recent een trauma hebt opgelopen aan de rug of de hersenen (te denken valt aan trauma aan het centrale zenuwstelsel, hersenschudding, hersenvliesontsteking, beroerte, operatie aan de rug of ruggenprik) dan dien je dit van te voren aan te geven. In deze gevallen dient er (afhankelijk van het soort letsel) een bepaalde periode te zitten tussen het ongeluk/de operatie en de stemvorksessie; variërend van 10 dagen tot ongeveer 4 weken. Ook tijdens een migraine aanval mag er geen stemvorksessie worden toegepast. Er moet gewacht worden tot de aanval voorbij is.

Slechthorend, drager van een gehoorapparaat of volledig doof?

Je kunt nog steeds profiteren van een stemvorksessie, aangezien geluid zich o.a. verplaatst door het vocht in je lichaam. Omdat één van de manieren waarop geluid binnenkomt via beengeleiding via de schedelbotten is, komt het voor dat mensen die doof of slechthorend zijn, zich ongemakkelijk voelen om tijdens een sessie 15 tot 20 minuten te zitten, terwijl ze (bijna) niets van de stemvorken horen en mogelijk geen enkele sensatie in hun lichaam voelen door het geluid dat wordt geleid via de schedelbotten. Ook al hoor je de stemvorken (bijna) niet, de stemvorken geeft wel een bewust ingezette golf van expansie en samentrekking door het hele lichaam om het lichaam te ontspannen. Ik zal zodra ik het laatste paar heb gebruikt een hand op je schouder leggen, zodat je weet dat de sessie klaar is, waarna je de tijd kan nemen om weer ‘terug te keren’. Ik ken geen gebarentaal, dus indien je slechthorend of doof bent, zullen we gebruik maken van pen en papier of de laptop.

LET OP: Een stemvorksessie kan een eventuele aanvulling zijn op de reguliere geneeskunde, maar het is geen vervanging!